No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Schoonmaak en dienstencheques; een balans na 20 jaar ervaring

Positieve en negatieve ervaringen met dienstencheques

Mogen we eens zelf even voorstellen?

Plumeau vzw is bijna tien jaar geleden opgericht door een aantal positievelingen. Economisch ging het toen niet zo goed. De afstand tot werk was voor veel mensen te groot om op hun eentje te overbruggen.

Het was en is de ambitie van vzw Plumeau om met dienstencheques mensen aan werk te helpen. Dat is os de voorbije jaren aardig gelukt. We kunnen dan ook met trots zeggen dat Plumeau-dienstencheques nu uit een groep medewerkers bestaat die graag en hard werken voor hun geld.

Plumeau is met haar schoonmaakprojecten altijd een voorloper geweest in non-discriminatie. We hebben nooit al te veel taaleisen gesteld bij aanwerving; we maakten ons niet druk om geslacht, we maalden niet om een hoofddoek.

Het is juist altijd onze sterkte geweest dat we in schoonmaak steeds mensen konden aanbevelen op basis van hun kwaliteiten.

Toegegeven, zeker in het begin was het niet altijd makkelijk om iedere klant te overtuigen om af te stappen van ofwel vooroordelen; ofwel om negatieve ervaringen achter zich te laten.

Omgaan met negatieve ervaringen dienstencheques

Niet elk verhaal kent een happy end. Zo kennen we ook klanten en gebruikers van dienstencheques die negatieve ervaringen hebben met poetsvrouwen; al dan niet met dienstencheques.

Wij hebben er altijd voor gekozen om het gesprek aan te gaan over de (eerdere) negatieve ervaringen van de klant.

Praktijktesten discriminatie dienstencheques…. laat maar komen

Dat gesprek begint steevast bij luisteren en met begrip tonen. Een negatieve ervaring met dienstencheques is nooit leuk; voor niemand niet.

Het wordt pas lastig als klanten de negatieve ervaring omdraaien en er van uitgaan dat een andere poetsvrouw met een tegengesteld profiel een garantie is voor een positieve ervaring.

Ten eerste is dat niet zo; ten tweede kan dit stevig tegenvallen.

We zijn op basis van ons non-discriminatie beleid ook nooit ingegaan op wat een potentiële klant niet wil. Integendeel; vaak zijn we er zelfs in geslaagd om net dat wat onoverkomelijk is te gebruiken als troef. Klanten hebben best wel oor naar de positieve eigenschappen van een poetshulp. Door deze positieve eigenschappen steeds weer op te sommen en in de verf te zetten is menig prospect over stag gegaan.

We zijn daar niet alleen fier op; we vinden zelfs dat kwaliteiten en eigenschappen de enige aanvaardbare selectie van kandidaat poetshulpen zijn.

Want als je blijft hangen in wat je als klant niet wil dan eindig je steeds met vooroordelen.

Poetshulp zonder dienstencheques

Onze ervaringen en knowhow van het werken met dienstencheques hebben we vrij snel uitgebreid naar het aanbieden van schoonmaak zonder dienstencheques. Meestal doen we dit in opdracht van bedrijven; maar niet altijd.

Zo krijgen we vaak de vraag om gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw; of een dokterspraktijk of een garage ed te poetsen.

Schoonmaak van kantoren en bedrijven is een specifieke job. We merkten al snel dat meerdere van onze poetshulpen dit soort werk graag als afwisseling nemen voor het schoonmaken van woningen.

Het poetsen van meer professionele ruimtes gaf ook een antwoord aan medewerkers die niet volledig tijdens de kantooruren beschikbaar zijn. Zo vroegen verschillende schoonmaakmedewerkers om bv. vroeger of later te kunnen beginnen.

  • Data Driven – cras volutpat odio ac sapien faucibus auctor

  • Results Orientated – Sed consequat odio quis dictum

  • Research Led – Nam ac pharetra nibh. Nullam eu magna sit